Bluetooth voor Kenwood TH-d7e

Door Ruud PD0RH

De kenwood TH-d7e portofoon is uitermate geschikt voor mobiel aprs inzet. Maar ik wilde dit ook op een display kunnen zien. Nu had ik al een tijdje een Asus Mypal a636n op de plank liggen en die wilde ik hiervoor gaan gebruiken. Na wat onderzoek moest dit wel gaan lukken. Via internet had ik een tweede kabelsamenstel gekregen en tevens de pinout van deze kabel. Later werd mij de suggestie gedaan om i.p.v. een vaste verbinding tussen de porto en de pda een bluetooth (bt) verbinding te gebruiken. Dit scheelt natuurlijk een hoop kabelspagettie in de auto of bij portabel gebruik. De bedoeling van dit projekt is om de aprs data en symbolen op een kaart te krijgen die onder het rijden gewoon “meeloopt” . De software die ik hiervoor wil gaan gebruiken heet “Oziexplorer”, hier kunnen topografische kaarten ingeladen worden en m.b.v. een hulpprogramma kan de aprs informatie ook zichtbaar worden gemaakt.

Om de porto en de pda met elkaar te kunnen laten praten is er dus een bluetooth modul nodig, dus de pc uitgang van de porto naar de bt ingang aangesloten en bt verbinding gemaakt met de pda en toen……niets! Geen aprs data te zien op de pda, uren bezig geweest om uit te zoeken wat er nu aan de hand was. Het bleek dat de Kenwood RS232 praat en de BT module TTL dus ze verstaan elkaar niet. De oplossing is een RS232 naar TTL converter. Na wat zoekwerk op (jawel) internet een converter gevonden op basis van een MAX3232 smd module, zoals op de foto is te zien is het inderdaad smd en dus heel klein. 100_3014

Mijn plan is om de converter op de bt module te plakken. Op de bt module heb ik een spannings regelaar aangesloten die 3,3 volt verzorgt dus hier kan alles op worden aangesloten. Het is aardig wat priegelwerk maar als alles zo zit zoals ik het hebben wil schuif ik de bt module in een groot stuk (doorzichtig) krimpkous zodat ik de led indicatie van de bt module wel kan zien. Hierdoor is nl te zien wat de status is van de bt module.

Inmiddels is er getest in een test opstelling en de BT verbinding wordt opgebouwd, echter na verloop van tijd valt de verbinding weg. Tevens, terwijl er een goede BT verbinding is wordt er geen seriële data uitgewisseld tussen de pda en de TH-d7g. Hier ben ik dus nog niet uit en heeft nog even de aandacht nodig.

Reacties zijn gesloten.