GPS modificatie Kenwood TM-D710e

Door Ruud PD0RH

d710_gps1Sinds enige tijd is de Kenwood TM-D710e ook verkrijgbaar in een “G” versie. Dit houd in dat de set af fabriek is voorzien van een gps module. Aangezien hier een stevig prijskaartje aanhangt en mijn gewone 710 nog prima voldoet is er besloten om zelf een gps module in te bouwen. Na enig onderzoek op internet was ik niet de enige die dit idee had. Hans PA3HGT heeft deze modificatie naar volle tevredenheid uitgevoerd, en tevens is er een Zweedse site die dit ook heeft gedaan, dus had ik voldoende info om dit klusje te klaren.

Het uitvoeren van deze modificatie geschied geheel op eigen risico!

 

 

d710_gps3Allereerst zal de bedien kop opengemaakt moeten worden d.m.v. de 2 schroefjes aan de achterzijde.

 

 

 

 

d710_gps5

Hierna kunnen de knoppen en de moertjes losgehaald worden.

 

 

 

 

 

d710_gps6Nu kan de achterzijde van de bedien kop los genomen worden, en kan de zwarte folie, indien aanwezig, worden verwijderd. D.m.v. van de schroefjes kan de print los genomen worden.

 

 

 

 

d710_gps7Wanneer we de print los hebben concentreren we ons op de zijde in het kader. Hier zit de aansluiting voor de externe gps. Deze aansluiting gaan we gebruiken voor de in te bouwen gps module. De volgende foto is een uitvergroting hiervan.

 

 

 

d710_gps8Op de foto is te zien op welk punt de draad gesoldeerd dient te worden. Het is allemaal vrij klein en niet goed te zien dus een vergrootglas of oog loep is een handig hulpmiddel om secuur te kunnen werken.

 

 

 

 

 

d710_gps9Wanneer de draad is gesoldeerd en de verbinding is gecontroleerd, kan de print weer gemonteerd worden. Hierbij voeren we de aangesloten draad via de zijkant naar de achterzijde.

 

 

 

 

d710_gps2Op de foto hiernaast ziet u de betreffende gps module, deze module heeft geen RS232 converter nodig omdat deze module dezelfde RS232 taal babbelt als de TM-D710. ook is de grijze draad te zien die eerder is aangesloten.
De gebruikte GPS module is een UniTraQ GT-525

 

 

 

 

d710_gps10Nu moeten we e.e.a. van de nodige spanning kunnen voorzien. Deze spanning is te vinden in het rode kader.

 

 

 

 

d710_gps11De foto hiernaast is een uitvergroting van de vorige foto en hier is te zien dat op de + poot van IC6 de 5 volt is te vinden. Ook hier geldt dat een loep of vergrootglas een goed hulpmiddel is om secuur te kunnen werken. Controleer de verbindingen wel met een multimeter voordat je gaat testen.

 

 

 

d710_gps12Nu is het tijd om een geschikte plaats voor de gps module te gaan zoeken. Ik heb gekozen voor de plek in het rode kader. In eerste instantie had ik de module met dubbelzijdig tape over de knoop cel batterij geplaatst, ik kwam er toen achter dat de module niet goed zat omdat ik de achterzijde niet goed dicht kreeg. Ik dacht toen de module weer los te kunnen halen maar de tape was te sterk en nam de complete batterij houder mee. Voorzichtigheid is dus geboden. Ter info, de batterij dient voor het vast houden van de tijd.

 

 

d710_gps13De foto hiernaast laat duidelijk zien dat het allemaal precies past. Maar let op het is maar millimeter werk om de juiste positie van de module te vinden zodanig dat de achterzijde van de bedien kop netjes dicht kan en dat er niets “knijp” loopt.

 

 

 

 

d710_gps17Deze foto laat een totaal plaatje zien hoe een en ander geplaatst is en aangesloten zit. Alles is terug geplaatst en eigenlijk staan we op het punt om de bedien kop te kunnen sluiten. Dit moment kan nu gebruikt worden voor een allerlaatste controle en het is ook handig om alles te testen, we kunnen dan gelijk zien of de gps module de data aan de TNC doorgeeft en de positie op het display zichtbaar is.

 

 

WerkingEn het werkt..!! De positie wordt netjes weergegeven en in het midden aan de bovenzijde van het lcd scherm is de tijd te zien. Als het goed is krijgt de TM-D710 de tijd ook van de gps en wordt deze dus vast gehouden door het batterijtje als de set van de spanning wordt genomen.

Er echter wel een kleine kant tekening bij deze modificatie nodig.
Omdat het GPS signaal van de “interne” gps via de connector aangesloten is, is het niet meer mogelijk om een loss externe gps aan te sluiten op deze connector. Indien dit wel wordt gedaan krijgt de set dus een dubbel gps signaal van 2 gps modules en raakt daardoor in de war. Er zal dan ook waarschijnlijk geen correcte positie worden aangemaakt. Dit is echter door mij niet verder onderzocht.

Reacties zijn gesloten.