VK3/PA7X Down under Adventure Deel I

Door Jan PA7X

In Nederland is het weer wat kouder geworden, maar hier in Melbourne is het maar liefst 30 graden. Vanaf 1 November ben ik hier samen met de XYL Marlene in Australië en op 15 december gaan wij weer naar het Helderse zodat wij met de kerst weer lekker in ons koude landje zijn.

Meestal gaat er op mijn reis wel een of andere amateur set mee maar aangezien ik dit keer weer eens via China reis heb ik geen radio spullen mee genomen daar er erg moeilijk over gedaan kan worden. Natuurlijk wel stiekum de door Ruud PD0RH in elkaar gezette S-pixie 40 m CW QRP set meegenomen, deze is toch bijna niet herkenbaar als zender. En dat klopte de Chinese douanier kijkt wel even naar het kastje kijkt mij vragend aan en ik doe natuurlijk net of ik hem niet begrijp (ondertussen mijn specialisme hi) en laat direct mijn laptop zien om hem af te leiden. Zo gaande weg krijgt de XYL ook meer respect voor de hobby.

In Melbourne aangekomen direct 40m koperdraad gekocht, spulletjes aangesloten en zowaar de CW rolt er uit. VK8 ja dat is Northern Territories toch zeker zo’n kleine 3000 km hier vandaan, een verbinding maken zit er echter niet in. Keith onze gastheer in Melbourne is direct enthousiast door al het gepruts en gepiep en zit onafgebroken achter de s-pixie. De volgende dag wil hij ook radio amateur gaan worden oepsss dit gaat wel erg snel , hoe werkt dat hier ? Maar even koekeloeren op internet, Novice license
machtigingen beginnen in de suffix met een F (Foundation) gevolgd door 3 letters (dus b.v. VK3FKEN) what the F…

Ook even gekeken waar porto’s etc te koop waren hier en bij deze winkel uitgekomen, tot onze grote verrassing slechts 10 minuten met de auto hier vandaan. Jammer genoeg was de zaak dicht toen we daar aankwamen aangezien er een grote radio happening in Adelaide (zo’n 800 km verdop) was. Maar ook wat dichterbij bleek een radio meeting te zijn het Budfest radio festival. Helaas ook daar geen portofoons behalve 2 gedateerde wouxun’s voor bijna het 3 dubbele qua prijs waar voor wij ze kunnen kopen in NL. Uiteindelijk is het later in de week toch gelukt, de ham-shop is open maar helaas zijn de FT-70’s uitverkocht en moeten we het doen met een Yeasu FT-60DR, een eenvoudige maar doeltreffende porto. Ik had mij voorgenomen ook een FT-70 te kopen omdat deze ook Digtal mode System Fusion heeft, een FT-60 heb ik niet echt nodig.

Terug bij huis snel gaan laden en later op de avond luisteren naar de repeaters hier in de buurt (wel een stuk of 7). Wel opmerkelijk, de 2 meter band loopt hier tot 148 Mhz en de repeater die hier het beste door komt is VK3RML (146.700 en een minus shift van 500 Khz) Een.verbinding lukt maar gaat door het niet goed activeren van de CTSS tone van 91.5 Hz een beetje moeilijk. Later op de avond ontdekt hoe dit goed te zetten is. En weldra worden de eerste drie VK3 stations gelogd.

Vrijdag avond is het hier clubavond van de EMDRC (Eastern & Mountain District Radio Club) net als bij onze club. Samen met onze Trainee radioamateur Keith bezoek ik de club en zij zijn razend enthousiast over dit internationale bezoek hi. We komen terecht in de lezing van Mike over VKCL (Contest Logging Software), voor de geïnteresseerden zie link bij de foto. We worden uitgenodigd voor de velddag volgend weekend maar helaas hebben wij dan al afspraken in Sydney dus moeten we dit even voorbij laten gaan. Elke donderdagochtend is de club hier ook open en zij hebben een HF station dus dat moet gaan lukken per eerste gelegenheid 30 november, Op Zaterdag 2 december zijn we ook uitgenodigd voor de kerst BBQ hier en dat gaat zeker lukken. (http://www.emdrc.com.au/) Club rooms are open every Thursday morning from 10:00 am and on Saturday mornings from 10:00 am following a Friday club meeting.

Gelukkig is de FT-60 niet al te complex en nog handmatig redelijk in te stellen voor wat betreft de memory kanalen. Dus snel wat repeater in het geheugen gezet en gelijk maar even Airports van Melbourne en Lilydale altijd leuk om te luisteren.

Deze week zullen we voordat we per auto maar Sydney afreizen (800 km) nog maar even een magneet voet antenne halen bij onze lokale ham-shop zodat wij ook op radio gebied wat te doen hebben onderweg.

Binnenkort deel II van ons verblijf hier,
73’s Jan PA7X

Reacties zijn gesloten.