CQ CQ DX from PA7X

CQ CQ DX from PA7X,  ervaringen met de End-fed antenne

 Door Jan PA7X

Na diverse jaren van regelmatig verblijf in het buitenland was het antennepark op het home qth in 2016 behoorlijk gedesintegreerd en aan vervanging toe. Daar ik aan de dijk woon en achter het huis over garages beschik heb ik goede mogelijkheden om draad antennes weg te spannen. Vanuit een kleine mast op de dakkapel zo’n 30 m naar een kleine mast achter bij de garage is eenvoudig te doen. Ik heb besloten met een END-Fed te beginnen en omwille van de snelheid (op te tuigen voor winter 2016) een complete reeds gebouwde End Fed te bestellen voor 40/20/15/10 Meter. Binnen 1 dag geleverd en 2 dagen later opgetuigd. Erg hoge verwachtingen had ik er niet van maar toch leuk om in ieder geval op HF te kunnen uitkomen en een beetje binnen Europa verbindingen te maken.

Maar zo gaande weg toch steeds meer verbindingen met aanzienlijke afstand kunnen maken , met de antenne Zuid – Noord gespannen is het bereik Oost – West meer dan goed te noemen. Op 28 Augustus 2016 rond 21 uur maar eens op 15 meter luisteren en daar hoor ik veel brazillianen PY en PR calls. Ik denk tegen beter weten in toch maar eens een aanroep wagen maar ziedaar het lukt in korte tijd ook nog 59 met 4 stations verbinding te maken.
Het  duidelijk de end fed is tot voor mij onverwachte dingen in staat, en in februari 2017 log ik de eerste Canadees VE9FI vrij snel gevolgd door een Japanner JH1GEX.


Ok, ik stel vast dat de antenne eigenlijk meer kan dan verwacht en bij een volwaardig Amateur station past. Ik werk binnen no time op 20 m stations in West Coast USA.

Afgelopen week (half maart) wilde ik eens op 40 meter proberen en aangezien ik regelmatig vroeg op ben i.v.m. ondersteunig klanten in Azie besloot ik om 04:30  eens te luisteren in het bovenste (DX) deel van de band. Ik hoorde Costa Rica (TI2CC) en kon hem direct werken. Rond 08:50 hoorde ik opeens Australie (VK3IO) vrij goed doorkomen , gesterkt door eerdere sucessen maar zonder verwachtingen besluit ik Ron VK3IO aan te roepen.

Geheel tot mijn verrassing kwam Ron direct terug voor mij en was een verbinding van meer dan 14000 km met 100Watt en een end –fed een feit. De end fed antenne heeft zich zeker voor mij bewezen en ik ben van plan om nog een end fed op te hangen maar dan in Oost – West richting zodat ook Noord – Zuid verbindingen worden geoptimaliseerd zodanig dat ik tussen de 2 end-feds kan schakelen.

Voor mij portable gebruik (o.a. laatste reisje naar Gambia C5X) heb ik nog een end-fed als bouw pakket besteld. Deze is door Maarten PD0MZ, een echte expert voor het in elkaar zetten van die antennes in 1 avond gebouwd. Wanneer het weer wat beter wordt zal ik deze nog eens optuigen want voor 20 meter en 11 meter (jazeker Theo!) werkt deze fb maar voor de andere frequenties moet het laatste stukje draad nog afgstemd worden.

Mede door mijn DX verhalen ken ik al 3 helderse radio amateurs die ook zo nodig zo’n ding moesten hebben hi !

73 Jan PA7X

Reacties zijn gesloten.