CQ vanuit Melbourne, VK3/PA7X (Deel III)

Door Jan PA7X

Terwijl ik dit schrijf op zaterdag morgen vlak voor kerst is het buiten maar 8 graden,  juist,  ik ben weer in Nederland precies op tijd om een witte kerst te kunnen vieren.

De laatste 2 weken van ons verblijf in Australië zijn veel te snel gegaan. Maar toch nog wel wat leuke amateur contacten en uitjes gedaan waaronder een autorit rond de baai van Melbourne waarbij een overtocht per veerpont. Het vaartochtje (incl auto) duurt zo’n 40 minuten maar voor de hele rit heb je toch wel zo’n 6 uur nodig . (Uiteraard ook even op het strand voor een duik en een drankje).

Op de repeaters hoor je veel amateurs zich zorgen maken over de hoge temperaturen die de zomer in Melbourne zullen overheersen met alle gevaren van bosbranden. Mijn vriend Keith gaat zich voorbereiden op het Foundation Amateur examen. Op een zaterdag in januari een hele dag les en operating instructie en dan een dag later op zondag het ‘examen’. De radioamateurs daar verzekerden mij : er zullen alleen maar geslaagden zijn.  Dat is echte ham spirit !

 

In de laatste week heb ik op verzoek van Gert PA1VW ook nog wat research gedaan over hoe de equivalent van DARES daar ingericht is en functioneert. Omdat het land best nog wel afhankelijk is van radio communicatie is de inrichting en het functioneren van WICEN (Wireless Institute Civil Emergency Network) wel iets strakker geregeld dan dat wij dat hier gewend zijn. Dat heeft natuurlijk ook wel te maken met het feit dat Wireless Institute Australia een gedeeltelijke commerciële opzet heeft.

 

Maar ook de Citizen band gebruikers hebben een Emergency dienst (ACREM) die wellicht nog professioneler is, de mannen dragen uniform en hebben een militair look alike rangen systeem. Er is trouwens ook een commerciële SMS dienst die SMS via HF radio verzorgt o.a. in de 80 meter band. Aangezien het bandplan behoorlijk verschillend is zoals in Europa is dit kennelijk geen probleem voor de radio amateurs aldaar.

 

 

Tussen de bedrijven door zijn we ook nog even bij de caravan dealer langs geweest om te kijken hoe de caravans in Australië er uit zien. Erg mooi, robuust, zwaar en vooral prijzig gemiddeld het dubbele van wat wij in Europa gewend zijn. Maar voor dat geld krijg je dan ook wel wat, goede materialen worden gebruikt ook voor het interieur.

 

 

Dit was mijn laatste verslag over deze trip in Australië, het was leuk om ook kennis te maken met de radioamateurs aldaar en jullie hiervan verslag te kunnen doen. Wij hebben daar een goede tijd gehad met vooral veel zon en hoge temperaturen. Nu is het weer tijd voor de radiohobby gedurende de lange en koude winteravonden maar wij kijken natuurlijk alweer uit naar wat onze volgende bestemming kan worden. In ieder geval over 4 maanden VRZA Radiokamp 2018 (Jutberg nieuwe stijl) !

Iedereen prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toegewenst !

73 Jan PA7X

 

 

Reacties zijn gesloten.