Rptr Mode ICOM ID-5100

Door Maarten PD1MZ

De Icom ID-5100 heeft een Amerikaanse, Europese en Japanse versie met verschillende specificaties. 1 verschil was voor mij erg interessant namelijk het gebruik kunnen maken van de crossband repeater functie, deze is wel beschikbaar in de Amerikaanse versie maar niet in de Europese versie. Op internet is er nog niet heel veel over de modificatie te vinden dus zodoende mijn verslagje.

Foto 1

Op de eerste foto de onderkant van de ID-5100 met het deksel eraf, in het rood de diodes waarvan we er 1 moeten verwijderen om de functie in het menu beschikbaar te krijgen.
 

 

 

 

 

 

Zoek de diode…..

Op het puntje van het pincet de diode nogmaals, ja hij ligt er echt op

 

 

 

 

 

De grootte van de diode

Het is verstandig om een fijne soldeerbout en een verlichte loep bij de hand te hebben omdat het om een zeer kleine smd diode gaat, voorzichtig verwarmen aan 1 kant en met een pincet de diode oplichten daarna de andere kant los solderen. Zoals u ziet is de diode heel klein en omdat deze verder geen enkele waarde heeft om deze te bewaren en het terug zetten ook een uitdaging is op zich zou zijn heb ik hem weg gegooid. Voor de vergelijking dit is de fijnste punt die voor mijn weller station te krijgen is.

 

 

 

De foto’s hiernaast laten goed zien welke diode er verwijderd dient te worden.

 

 

 

Als de modificatie gedaan is dan is het enkel nog een kwestie van de radio dichtschroeven en aan zetten, in het menu kan je naar others en daar vind je dan de repeater functie. Al met al was het een simpele modificatie maar wel 1 waarvan ik veel gebruik maak, veel plezier met de extra functie!

Reacties zijn gesloten.