X-Phase storingsonderdrukker

Door Ruud PD0RH

Inleiding.

Tijdens de VRZA Radiokampweek was er ook weer een zelfbouw projekt. Deze keer was er een mooi bouwpakket samengesteld in de vorm van een storings onderdrukker. Het pakket was compleet inclusief de behuizing en een zeer uitgebreide handleiding. Peter PA3CPI, Mario PD2MV en ondergetekende hadden zich opgegeven om met het bouw projekt mee te doen.

 

 

De bouw.

De bouw zelf is vrij eenvoudig, er was één smd onderdeel in de vorm van een transistor, echter deze was al op de print gemonteerd. De rest van de componenten waren allemaal conventioneel. De tweede uitdaging was het wikkelen van het spoeltje, dit heb ik zelf nog niet vaak gedaan en heb daar dus nog niet echt handigheid in gevonden. Bij het Iler projekt wat ook op deze site is te vinden moesten er ook diverse spoeltjes gewikkeld worden, en dat was en is voor mij nog steeds een lastig karweitje. Het solderen van de overige onderdelen gaat mij inmiddels goed af. Omdat ik geen meet gereedschap voor handen had tijdens de bouw had ik besloten om het inbouwen van de print in de behuizing thuis af te maken.

 

Na wat onderzoek op internet kwam ik een andere bouw beschrijving tegen met boormallen voor de voor- en achterzijde van de behuizing, dit alles met dank aan Luit PA0LPN die deze boormal heeft gemaakt. Onderaan dit verslag vindt u de link naar de Veron afd A43 te Wageningen waar Luit PA0LPN en Eric PA7ES een lezing hebben gegeven over de X-Phase storing onderdrukker. Hier is ook de bouwbeschrijving te vinden.

 

 

In de bouw beschrijving stond tevens een passage over de aansluiting van de coax chassis deel naar de print, dit ging over het toepassen van zogenaamde “apenstaartjes”. Hier had ikzelf nog nooit van gehoord of gelezen dus maar goed dat er zoiets bestaat als een foto. Deze wijze van aansluiten draagt zorg voor een maximale HF overdracht, hiervoor heb ik een paar stukjes installatiedraad voor gebruikt, deze pasten exact door de print gaatjes. De draad om de schacht van een schroevendraaier mooi rond gebogen en dat paste uitstekend, even de soldeerbout erbij en klaar.

 

Het inbouwen van de print in de behuizing gaat eigenlijk bijna vanzelf, helemaal als je er een mooie boormal op kan plakken zodat alles precies op maat zit. De print wordt door de drie potmeters netjes gefixeerd in de behuizing. Op de tegenover liggende hoeken van de print zijn twee afstand busjes aangebracht zodat het geheel aan die zijde wordt ondersteund.

 

 

Ook met de boormal is het niet helemaal gelukt om vooral de pl chassis delen netjes op één lijn te krijgen, dit moet dan maar zo. Ik ben maar verder gegaan met het bekabelen van de verschillende onderdelen. De coax verbindingen zo kort mogelijk gehouden. Ik ben zeer benieuwd naar de werking en de resultaten.

De werking luistert heel erg nauw, het afstellen vaan de drie potmeters moet heel precies gebeuren. Peter PA3CPI heeft al wat testjes gedaan n bevestigde mij dat het afstellen en inregelen een secure handeling is die niet even zo 1 2 3 gedaan is. Kortom hier komt nog wel een klein schrijven over denk ik.

Links :

X-Phase storingsonderdrukker door Veron afd. A43

 

Reacties zijn gesloten.