Enigma-e project

Door Ruud PD0RH en Jan PA7X

Tijdens de besluitvorming om als Helderland deel te nemen aan het Enigma Reloaded 2018 evenement kwam naar voren dat onze voorzitter Jan PA7X in het bezit was van een Enigma-E. Dit was een bouwproject en deze was al een jaartje of 10 in zijn bezit. Na een inspectie van de Enigma-E werd er besloten om deze tijdens het evenement te gaan gebruiken. De kit was echter niet voorzien van een passende behuizing, dus werd er besloten hier een behuizing voor te maken.

De bouwkit is eerst los op tafel getest en werkte geheel naar behoren, echter de kit bestond uit één print. Om de kit in een behuizing te krijgen en het geheel er te laten uitzien alsof het een echte Enigma is, moest de print “gebroken” worden.

Hierdoor wordt het steckerbrett (plugbord) gescheiden van de hoofdprint, hier waren al breek lijnen in aangebracht. Met uiterste voorzichtigheid is de hoofdprintplaat gebroken met behulp van de tafelrand.

Hierna kon er nagedacht worden over de behuizing zelf en de te gebruiken materialen. Er is gekozen voor vurenhout wat van een laag beits werd voorzien. Daarna meerdere lagen boten lak. Tussen de laklagen door zijn er diverse labels geplakt welke met een laserprinter zijn uitgeprint. Het hang en sluitwerk is verzameld door het slopen van diverse theekistjes.

Totaal is er ongeveer een week aan gewerkt, de meeste tijd was nodig om de verschillende beits -en laklagen goed te laten drogen.

De foto hier aan de linkerzijde is het eindproduct hoe de Enigma-E er nu uitziet in zijn nieuwe behuizing.

Reacties zijn gesloten.