VRZA Radio Kampweek 4 tot 13 mei 2018

Door : PD0RH / Ruud & Windy

Het vertrek en aankomst.

Op 04 mei vertrokken 3 caravan combinaties vanuit Den Helder naar Oisterwijk (NB) om deel te nemen aan de VRZA Radiokampweek. Dit waren Marlene en Jan, Marjan en Peter, en Windy, Ruud en Robin. Dit is voor ons de tweede keer dat wij meedoen en het is voor ons allemaal de eerste keer dat de radio-kampweek op het Streekpark Oisterwijk georganiseerd werd.

PD0RH en PA7XRond 11:30 vertrokken wij in colonne richting het zuiden, wat uiteraard geheel te volgen was via aprs. Ter hoogte van Utrecht bij tankstation Haarrijn werd er een plas- en koffiepauze ingelast en tot onze verrassing kwamen wij daar Carla en Mario (zij waren vanuit Anna Paulowna vertrokken) ook tegen dus was de groep compleet en konden we weer door. Op een klein akkefietje na tussen een vrachtwagen en de combinatie van Windy en Ruud verliep de trip vlekkeloos en kwamen wij rond 15:20 uur aan bij de camping.

 

Hier kregen wij een plattegrond met de route om naar onze plaatsen te komen maar zoals jullie op aprs.fi kunnen zien waren we ietwat verdwaald, en moest iedereen op de camping keren met de caravans, uiteraard was dit door Ruud ingecalculeerd zodat iedereen kon oefenen, volgend jaar maar iemand anders voorop laten rijden?

 

Nadat we dan onze plekken gevonden hadden kon er met de opbouw worden begonnen. Voortenten werden uitgepakt en opgezet, daarna konden er langzaam aan diverse masten en antennes worden opgebouwd. Ruud heeft her en der wat knopen en piket-steken gelegd zodat alles netjes getuid was en stormvast stond als een huis.

1. Marjan & Peter    2. Carla & Mario    3. Marlene & Jan    4. Windy, Ruud & Robin

 

 

Er was tevens ook weer een zelfbouw projekt beschikbaar en dit jaar was dit een qrm killer (storings onderdrukker). Peter, Mario en Ruud hebben hieraan meegedaan, en wij waren niet de enigen die hier interesse in hadden. Het pakket zag er zeer goed uit en was geheel compleet inclusief behuizing. Peter en Mario hadden hem geheel afgebouwd en Ruud had besloten om de eigenlijke inbouw in de behuizing thuis te doen met behulp van een boormal. Dus toen de print klaar was heb ik Mario assistentie verleent bij het identificeren van de verschillende componenten. Soms is dat voor mij ook lastig, zeker als er een spoeltje en een weerstand zeer veel op elkaar lijken. Maar goed alles is prima verlopen, en de bouwsels zagen er goed uit, er zal nog een stuk onder “zelfbouw” komen elders op deze website die wat dieper op dit bouwprojekt in zal gaan, echter dit heeft nog wat tijd nodig.


Door : PD2MV / Mario & Carla

Op vrijdag 4 mei vertrokken wij (PD2MV / Mario & Carla) vanuit Anna Paulowna. Na onze ervaring van vorig jaar met een paar koude nachten in onze tent hadden we er dit keer voor gekozen om een tour caravan te huren. We reden dus eerst naar Heerhugowaard om deze op te halen om daarna direct door te reizen naar Oisterwijk. Vlak voor Utrecht even gestopt voor een sanitaire stop en daar troffen we de overige VRZA Afd.Helderland leden aan die ook naar de Radiokampweek gingen. Niet zo afgesproken, maar wel leuk dat we daarna met elkaar doorgingen naar de eindbestemming. Eind van de middag hadden we allemaal ons tijdelijk onderkomen voor elkaar.

De volgende dag was het s’morgens tijd om de nodige masten met de nodige antennes voor elkaar te maken. Ik had zelf een aluminium schuifmast aangeschaft die keurig in de houder van het neuswiel van de caravan paste. Met een paar tuidraden eraan en een lesje knopen van Ruud PD0RH stond de mast naar mijn zin. Tijdens de week onderricht gehad in het ontvangen van weerkaarten en SSTV en de nodige verbindingen op met name HF gemaakt.
Ook de lokale ronde om 18:00uur had gretig aftrek.

Naast de nodige zendactiviteiten werden er verschillende uitjes georganiseerd. Zo zijn we op excursie naar een brouwerij van “La Trappe” geweest, we hebben een QRM killer gebouwd en de dames hebben tijdens de Ladiesnight servies geschilderd. Peter PA3CPI heeft weer de nodige vossenjachten gelopen. Jan PA7X had nog groot succes met de “reversed vos”. Een vos waarbij je in plaats van de zender de ontvanger zoekt. Beetje wazig om uit te leggen maar heel erg leuk.

De organisatie had goed zijn best gedaan dus er was voor elk wat wils te doen. Er werd weer het nodige aangeschaft op de Radiomarkt. Dit jaar was er na jaren “De Jutberg” een nieuwe camping gevonden in “Streekpark Klein Oisterwijk”. Wij hebben niet de jarenlange ervaring met de vorige locatie maar denken dat we op deze nieuwe locatie goed op de plek zijn en weer jaren vooruit kunnen. In de tussentijd op zoek naar een peilontvanger want ik wil volgend jaar toch wel mee kunnen doen met de vele vossenjachten.

Op zaterdag gingen Ruud en Windy i.v.m. andere verplichtingen al naar huis. Zaterdags gingen we op ons gemakje inpakken en zijn we nog met elkaar uit eten geweest en aansluitend naar de feestavond. Tijdens de loterij viel de Afdeling Helderland goed in de prijzen. PA7X ging er met de meeste prijzen vandoor. PA3CPI won een mooie 2/70 antenne en ikzelf ging onder andere met een Workmate naar huis. Zondags op tijd de laatste spullen ingepakt en om 09:00uur uitgecheckt.
Via de A7 richting huis en bij Wieringerwerf splitste het Helderse konvooi zich weer op. Het weer was prachtig dus dat werkte natuurlijk mee maar…….. We hebben een hele gezellige week beleefd met elkaar. Volgend jaar zijn wij er graag weer bij!


Door : PA7X / Jan & Marlene

Eindelijk was het weer zover, de jaarlijkse VRZA Radio kampweek waar we ons reeds na afloop van de vorige kampweek in 2017 op verheugd hadden. 2 dagen voor de afreis hebben de XYL en ik nog snel een caravan wissel gedaan waardoor wij lid konden worden van de lokale PREDOM family o.l.v Marjan PD0MAR. Tijdens de reis rijden wij in een convooi waarbij Ruud PD0RH en ikzelf via APRS de nodige korrels strooien. Aangezien Mario PD2MV een groot deel van de reis midden in het konvooi rijdt is ook hij tegen wil en dank traceerbaar met korrels hi. Op vrijdag middag arriveren wij met de Helderse deelnemers op de ‘nieuwe’ camping in Oisterwijk, het is nog moeilijk dit niet steeds de Jutberg te noemen. Ik had al eerder met Ruud besloten dat wij een gezamenlijk Amateur station zouden opzetten aangezien wij op de camping naast elkaar zouden staan. Ik regel het antenne werk en Ruud de apparatuur, jammer genoeg blijkt gedurende de week dat de antenne aansluiting toch echt niet aan de goede kant zit .

 

 

Maar toch wel zo’n 2 verbindingen gemaakt en niet te vergeten weerkaarten ontvangen. Weerkaarten van het goede weer want ja, dat was het zeker! Op zondag ochtend doen wij onze eerste vossenjacht, met de FT817 en een 3 elements yagi. Dit gaat prima, op eigen kracht vinden we de vos en het ontbijt wat ons daar beloofd was.
De piepers die rondom de vos gezocht moeten worden gaat ons wat moeilijker af om dat de HF terug-regeling van de FT817 op een bepaald punt nogal stijl is waardoor het alles of niets is.
Voor deze kampweek hadden we voor het vossenjagen 3 opties min of meer voorbereid namelijk de FT817, een peildoosje uit het jaar 0 gebouwd door NL1018 en een FOX2 die echter nog in een kastje gebouwd moest worden.
Op maandag ga ik met de XYL Marlene (inmiddels luisteramateur : PA11413) even naar Den Helder op en neer wegens andere verplichtingen. Maar op dinsdagochtend zijn we weer vroeg van de partij om de Monniken te bezoeken die het La Trappe bier maken. De stilte omgeving is niet echt iets waar de gemiddelde amateur warm voor zal lopen maar ik heb toch een stilte qso kunnen maken (ook wel bekend onder het fenomeen : knijper). Al zingend. Bijna grenzend aan lallend gaan we na het bezoek weer met het treintje naar de camping waar we natuurlijk niet meer in staat zijn om aan de vossenjacht te kunnen deelnemen.

Op dinsdag avond besluiten we mee te doen aan de reversed vossenjacht waarbij geblinddoekt in 3 minuten met een zender naar de vossenjacht ontvanger gezocht moet worden. Ook wisselen de signalen van hoog naar laag per 30 seconden om van laag naar hoog en vv. Als ik mag zoeken hoef ik na 3 minuten alleen maar recht naar boven te kijken om de ontvanger te zien. 20cm afstand van de ontvanger en naar later blijkt het absolute record ! (nr 2 afstand 2 meter )
Op woensdag rijden Mario, Ruud en ik naar Jacobs Breda (ca 30km vanaf camping) om uit te kijken naar een porto en 2 MD100 microfoons. De porto lukt maar de microfoons zullen we op advies van PD0RH de volgende dag op de radio markt kopen.
Op donderdag is de radiomarkt echter behalve 1 tweedehands MD100 (zgan) voor een aantrekkelijke prijs verder alleen maar oude vermicelli gevulde oude mikes te bekennen. Ruud kaapt hem in goed overleg net voor mijn neus weg hi. Verder nog veel spulletjes voor weinig gekregen, bearcat scanner diverse plugjes en niet te vergeten 8 vintage peildozen en 1 pieper. Ook mijn nieuwe afluister schotel is een succes, zo kunnen we op de camping meeluisteren met de overburen en kunnen horen of er over ons geroddeld wordt.
In de avond doen PD0RH en ik als team weer mee met een vossenjacht. Natuurlijk worden we uitgelachen om onze vintage peildoos van het type super regeneratief. Maar wij weten dat het lachen ze snel zal vergaan wanneer wij de peildoos lekker in de buurt van een andere peilontvanger laten genereren. 1 van de fanatieke jagers uit het zuiden des lands wordt er zelfs een beetje boos om maar hoezo vroeger werd alleen maar met dit soort peildozen gejaagd, het is maar een spelletje! En het werkt als een tierelier binnen no time hebben we bijna alle piepers opgespoord. Met het gevonden woord (Radiomarkt wat wij na de 2 letter reeds hadden vastgesteld) moeten we nog zoveel mogelijk andere woorden maken. Voor deze puzzel hebben we geen geduld (tijd voor een cappuccino) en leveren ons briefje in met dus 1 woord. Aan tafel helpen we samen met Peter PA3CPI (die 2de wordt met 7 woorden) nog onze amateur vriend Gerben PD1GWF die 1ste wordt met maar liefst 48 woorden !
Aangezien we het geren en gepuzzel een beetje zat zijn doen we dit jaar niet mee aan de nachtjacht. Op zaterdag ochtend verlaat Ruud ons en gaat richting Den Helder i.v.m. andere feesten en partijen.
Op zaterdagavond de afsluitende feestavond doen wij nog mee met de bingo en op het gênante af winnen we als helderse club veel mooie (maar meest overjarige) prijzen.

Ik win o.a. 2 porto’s die nieuw uit doos komen maar in 1999 geproduceerd zijn en op 150 resp 160 Mhz zitten. Ook een antenne die op 470Mhz zit. Het vermoeden bestaat dus dat deze spulletjes beschikbaar gesteld zijn door een of andere PA nuller die eens een florerende Amateur zaak had maar door de tand des tijds ingehaald is. Maar het gaat om het idee , op de club zijn deze porto’s inmiddels door diverse ‘wise’ guys bekeken en als onbruikbaar geclassificeerd hi.
Op zondag ochtend vroeg zetten we in de regen de thuisreis in en kunnen we terugkijken op een gezellige kampweek met de hoofdprijs v.w.b. het weer en waar we veel gelachen hebben. Volgend jaar zeker weer !
Thuis natuurlijk snel een MD100 besteld die inmiddels operationeel is. Volgend jaar is ons plan ook een ‘Helderland’ jacht te organiseren waarbij 1 of 2 vossen en 2 kruispeilingen de uitdaging zullen zijn, geen gepuzzel in ieder geval !
Ben je volgend jaar ook van de partij ?


Door Marjan PD0MAR en Peter PA3CPI

Ook voor de dames was er genoeg te beleven. We hebben meegelopen met een jacht waar ik (pd0mar) moest afhaken wegens oververhitting. Later in de week was er een Noord Holland jacht waar Peter (pa3cpi) uiteraard aan mee moest doen. Hij wou dit in zijn eentje doen om te kijken of hij dan sneller ging en op volle concentratie. Dat legde geen windeieren want hij eindigde op de 2e plek. Beloofd voor volgend jaar een vliegende amatoeter over de campong.

Even terug naar de dames, het knutsel avondje was weer erg leuk. Dit jaar keramiek stippen. Daar was ik niet echt onbekend mee want tot mijn verbazing lag er gereedschap wat ik in de salon ook gebruik. Een gezellige avond was het gevolg met de nodige gestipte mokken weer caravan-waards. Dan de bingo avond, ook zeer geslaagd en Helderland viel aardig in de prijzen.

Ook op de feestavond zullen sommige zuchtend gereageerd hebben omdat wederom Helderland heel veel prijzen in de wacht sleepte. pd0mar had een x-50 antenne gewonnen, waar pa3cpi zeer content mee was. Helaas Peter de antenne blijft van Mar.

 

We hebben met 8 man/vrouw van Helderland een zeer geslaagde week gehad en ik zou zeggen “tot volgend jaar” Klein Oisterwijk.

 

 

 

 

73 van ons allemaal….

Jan PA7X en XYL Marlene PA11314
Mario PD2MV en XYL Carla
Ruud PD0RH en XYL Windy
Peter PA3CPI en XYL Marjan PD0MAR

 

Reacties zijn gesloten.