JotaNo-ta 2020

Omdat de Jota/-Nota niet door kon gaan vanwege iets als Covid19, heeft Rick (PA11376) gevraagd of iemand bereid was om toch kleinschalig wat aan de welpen te laten zien. Ik (Richard/PD9WTN) heb me daarvoor opgegeven. Samen met Rick een plan gemaakt wat we wilde laten zien, dat werd een mooie selectie portofoons en een Icom ID5100. 

Op zaterdag alle spullen ingeladen en in een goed geventileerde ruimte neergezet, samen met een laptop en een extra beeldscherm waar de welpen op mee konden kijken. Ze waren verdeeld in 3 groepen, zodat afstand en overzichtelijkheid goed te waarborgen waren. 

Om voor de welpen een beeld te vormen wat er gezegd wordt over een amateur radio, waarom men met een callsign elkaar aanroept, dat een verbinding nooit privé is, en wat voor apparatuur er gebruikt kan worden heb ik dit samen met Rick in een notendop verteld. 

Ook liet ik in vogelvlucht de apparatuur zien die ik meegenomen had en wat duidelijk herkenbaar voor de scouts was: antenne, voeding, beeldscherm, microfoon en speaker.

De set had ik op Dstar gezet, waarbij de callsign op het beeldscherm van de Icom af te lezen was en tegelijkertijd op de monitor van de laptop. Dan klikte ik op de callsign en voila, nu konden ze zien wie en waar degene zat die te horen was. 

Ik heb nog een korte QSO gehad met Mario (PD2MV). Toen ik aan de welpen voorstelde om zelf even de microfoon vast te houden werd ik vriendelijk bedankt 😉 dat was toch iets te eng.

Wat ik samen met Rick nog heb laten zien is SSTV. Met deze techniek hebben we de welpen een plaatje laten tekenen die door een groep buiten ontvangen is. Dit werkte prima en was heel leuk voor ze. 

De tijd die ik dacht nodig te hebben vloog voorbij, ik kijk terug op een geslaagde/geïmproviseerde Jota!

Richard/Rick

Reacties zijn gesloten.