Mini Whip aktieve RX antenne

Door Ruud PD0RH

Voor een luister amateur was ik op zoek naar een vervangende ontvangst antenne. Mijn oog is gevallen op een zg. aktieve kortegolf antenne naar een ontwerp van PA0RDT. Het bereik loopt van 10Khz tot 30Mhz, de antenne en het ontwerp wordt op het www hoog aangeschreven en de rapporten zijn goed. De foto hiernaast laat het eigenlijke ontvangst gedeelte zien, het printje bestaat uit en handje vol componenten en is in een avondje gefikst. De schakeling wordt via de coax kabel gevoed met 12v.

sam_0220Dit is het printje voor de voeding. Het is maar enkele centimeters groot dus een behuizing is ook voor dit onderdeel makkelijk te vinden.

sam_0221

Goed te zien hoe de antenne plug beschermd wordt tegen regen en andere weersinvloeden.

sam_0222Op de foto is goed te zien hoe groot het geheel eigenlijk is…

sam_0225Een overzicht van alle onderdelen met hun behuizing.

sam_0226Het actieve gedeelte van de antenne, welke wordt ondergebracht in een grijs stukje afvoerbuis.

sam_0228Rechts de foto van de behuizing met daarin het voedingsprintje, tevens is er een ledje aangebracht aan de antennezijde zodat er een indicatie is dat er 12v voedingsspanning via de coax naar de antenne aanwezig is.

sam_0232Het geheel bij elkaar, het ledje werkt met een voorschakel weerstand van 680Ω. Dit geeft de led genoeg licht wanneer de spanning tussen de 12 en 15 volt ligt. De afsluit dop met de coax aansluiting wordt met 2 parker schroefjes vast gezet zodat het indien nodig ook nog open kan. de rand wordt dan met siliconenkit waterdicht gemaakt. Tevens is er een klein gaatje aan de onderzijde geboord om condens af te voeren.

Reacties zijn gesloten.