S-Pixie 40m Qrp TrX

Door Ruud PD0RH

Van Jan PA7X heb ik een leuk zelfbouw project gekregen, namelijk een laag vermogen zend ontvangertje voor cw op de 40 meter band (7.023 Khz) met een maximaal vermogen van 5 watt op 13.8 volt. Het geheel zat in en klein zakje met alle onderdelen erbij. Het printje meet +/- 5cm x 5cm en is van goede kwaliteit. De bouw is recht toe recht aan en dit karweitje kan in een avondje klaar zijn. In het zakje zitten 2 connectoren voor de voeding en de antenne, echter deze wil ik vervangen door exemplaren voor montage in een behuizing. later ben ik hiervan terug gekomen en heb de behuizing dusdanig geprepareerd dat de print gemonteerde connectoren via gaten door de behuizing konden.

Er zijn geen smd onderdelen in dit bouwsel aanwezig dus voor bijna iedereen zou dit goed te doen moeten zijn die wat soldeer ervaring heeft. We beginnen eerst met de passieve componenten zijnde weerstanden, condenstoren, elco’s en spoeltjes. Hierna komen de torretjes, het kristal, het ic en als laatste de connectoren en overige zaken.

 

De bouw is erg simpel en het is in een avondje gepiept. Op de foto links is het printje te zien. Wanneer u op de foto klikt wordt hij groter, als u goed kijkt ziet u achter de connector voor phone een klein jumpertje zitten, wanneer deze wordt kortgesloten kunt  u via de zoemer (die met de wittee sticker) uw eigen gesleutel meeluisteren. Het zendertje is dus ook als soundertje te gebruiken wanneer u er een dummy aanhangt.

Het enige wat nu nog rest, is de “smoketest”. Op de foto rechts is het project te zien in al zijn glorie, de S-Pixie staat bovenop de “gewone” Pixie, en we hebben dus nu voor zowel de 20m als de 40m band een qrp cw trx(je).
Cw sleutel, koptelefoon en voeding eraan, en gaan met die banaan.

cu agn gd dx es 73 de pd0rh/qrp.

Reacties zijn gesloten.