De Jutberg 2017 door Jan PA7X

Door Jan(PA7X)

Aangezien wij vorig jaar onze caravan verkocht hadden, hadden wij geen plannen om naar de Jutberg te gaan. Toen bleek dat de ‘Helderse gang’ wel heel enthousiast was over het plan om naar de Jutberg te gaan en Ruud PD0RH mij zei dat hij nog een plekkie had voor mij was de beslissing snel gemaakt. Het zou een mannenclubje worden hi. Maar 2 weken voor de Jutberg besloot (ik samen met) de XYL Marlene om toch weer een caravan te kopen dan ook maar te zorgen dat er een sterke auto met veel ruimte voor kwam. Daarna was het snel duidelijk wij konden met onze eigen spulletje en Ruud zou ook de XYL en een vriendin meenemen. Zo was het al snel ook een vrouwenclubje geworden ! Als een speer alles voorbereiden, twee weken voor de Jutberg de auto en 1 week voor de Jutberg de caravan voor bereiden. Ondertussen het Mobiele HF station controleren en een glasfiber mastje laten aanrukken.

Op vrijdag rond 10 uur was het hele boeltje ‘abfahrt fertig’ en besloten we aansluiting te zoeken met het Helderse convooi. Door wat onduidelijke afspraken komen wij vanuit zuidelijke richting en zien we Ruud als tegenligger ons passeren, uhmm foutje bedankt. Uiteindelijk compleet met Ruud voorop, wij volgend en daarachter Peter en Marjan richting Laag Soeren. Om een uur of 2 arriveren we en werkt de regen niet echt mee aan het installatie proces. Peter en Marjan krijgen te horen dat hun plek aan de geheel ander kant van de camping is en niet op het Helderse veldje. Die worden daar natuurlijk niet vrolijk van, een schrale troost is dat ik en Marlene door de late boeking later in de week via een tussen verhuizing uiteindelijk voor de laatste 3 dagen toch bijna hun buren gaan worden. Zaterdag ochtend is het weer aanzienlijk beter en kunnen we de voorbereidingen treffen voor de DARES oefening die om 10 uur zal beginnen. Een enkele deelnemer (we noemen geen namen Ruud) besluit om de wekker op 7 uur te zetten. Ondanks dat de wekker weinig geholpen heeft redden we het toch net allemaal op tijd. Om 10 uur kunnen we de eerste berichten van oefening WATERTRANSPORT ontvangen. Het doorzetten naar Bergen/Schoorl lukt niet echt, de condities op zowel 40 als 80 meter zijn in de ochtend abominabel slecht en met Winlink lukt het ook niet om verbinding te krijgen met een RMS Gateway. Zo nu en dan lukt het maar kan de info niet verstuurd worden omdat de verbinding weer wegvalt. Om 14 uur besluiten we via de magic way de spullen toch te versturen (iphone en G4 was tenslotte een beschikbaar middel hi). Na de DARES oefening gaan we naar de kantine en scoren onze eerste Veluwse Schavuiten (lekker regionaal biertje uit de tap). In de avond is het feest een beetje jammer dat de meeste amateurs na verbruik van de 2 gratis ter beschikking gestelde consumptie bonnen al snel weer weg zijn. Na het feest hebben wij nog een nachtje door gehaald in kleiner gezelschap en gingen te kooi toen de vogeltjes reeds weer begonnen te fluiten.

Op maandag ochtend hadden we ons bouwproject de Arduino based Antenne Analyzer. Peter gaat er een bouwen en ik samen met Ruud (ikke niet goed solderen hi). Ik doe het voorwerk (ook een beetje voor Peter) en Ruud soldeert met de eerder bij wereld bedrijf Gamma Spankeren aangeschafte soldeerbout met dikke punt, wat een prestatie ! Beide apparaatjes werken en we beginnen gelijk antenne metingen en aanpassingen te doen. De enkele weken geleden door Maarten PD1MZ gebouwde End-Fed is nu ook op 40 meter afgestemd. Op Dinsdag oetelen we wat met zenders, antennes en wat meer.

Op woensdag besluiten Ruud en ik naar Campingshop Obelink te gaan in Winterswijk wat een uurtje rijden van de Jutberg af ligt. Mijn XYL Marlene is eerst niet echt enthousiast omdat wij geen camping spullen nodig hebben. Toch gaan zij met een half vol karretje langs de kassa hi. Ruud en ik hebben natuurlijk ook een verborgen agenda om te kijken of we nog spullen voor onze Predom DX caravannetje kunnen krijgen.

Inmiddels is Mario PD2MV met XYL Carla aangekomen en zijn Marlene en ik direct daarna verhuisd ?!?!?! Ja dat moest nou eenmaal van de Jutberg camping plek planning experts dus om 6 uur waren we al in de veren om dit niet ten koste te laten gaan van ons marktbezoek. Voor de andere plek moet de caravan en 1 meter hoge heuvel achteruit worden op geduwd, als de rook uit de auto komt (kennelijk toch iets te hoog gegrepen voor de VW Transporter) begin ik hem wat te knijpen voor de terugreis. Het lijkt met een sisser af te lopen. Op donderdag is er de bekende markt waar we al de hele week naar uitkijken. We kopen van alles, maar het mooiste voor mij is de aanschaf van een 2 meter peildoosje Superreg anno 1975 voor 5 Euro en een Sterling generator die voor Hoogfrequente medisch behandelingen vroeger werd gebruikt. Tijdens de demo van deze laatste in de avond waren de meeste mensen een beetje bang voor dit apparaat. Ik zal hem nog wel eens demonstreren in het bunkerhuisje en kunnen we vaststellen wie de echte helden zijn ! De markt is leuk en onder afwisseling van Hamburgers en Veluwse Schavuiten lopen we vele malen langs dezelfde kraampjes.

Op vrijdag maken we ons op voor het koningsnummer onder de vossenjachten : De Nachtjacht. Van Mischa PE1OKZ de originele ontwerper van de FOKZBOX peilontvanger kunnen we nog een peildoos lenen en kan het Helderse team met 2 peildozen op pad. Vanaf 22 uur vinden wij tot 00:30 uur 11 piepers op onze route (lus 1). Voor Lus 2 verwachten wij nog een uur of 3 nodig te hebben maar aangezien wij bijna allemaal als een stel 90 jarige atleten er bij lopen besluiten we ons af te melden en lekker te gaan slapen. Toch zijn we van de 16 deelnemende teams nog op de 9de plaats geeïndigd.

Zaterdag trakteert Marlene ons op een Zuid Afrikaanse Curry Potje Kos (Volgens Mario een potje kots!, Auto Cue probleempje des zanger ?). In de avond is het afscheidsfeest, maar dit is wederom reeds vroeg afgelopen. In de nacht is het onweer , regen en hagel en zijn allen die met een droge tent denken te vertrekken toch aardig verrast.

Op zondag vertrekken wij rond half 1 in de middag weer in convooy richting Den Helder maar verliezen wij onze super sleurder Ruud al snel uit het oog. Peter en ik besluiten dan maar de A7 naar den Oever aan te houden en zo komen we er ook. Het was een heel gezellige en leuke, zonder enige onderlinge wanklank, Jutberg en dat maakt het super geslaagd.

Zien wij jullie volgend jaar allemaal ook ?

 

Reacties zijn gesloten.