De Morse Assistent Yaesu FFT1

Door PA7X

Sinds enige weken beschikken wij over de FTDX3000 een HF Transceiver van Yaesu, een pracht apparaat met vele mogelijkheden. Hier in de shack heb ik de FTDX1200 staan eigenlijk een 3000 waarin Yaesu  ‘vergeten’ is bepaalde modules te installeren.

Een van die modules is de FFT1 die het mogelijk maakt om CW, PSK en RTTY in het kleine scherm op de set direct te decoderen en te displayen.   In de 3000 werkte dit redelijk goed waarna ik het niet kon laten een FFT1 kaart bij Veenstra te bestellen om deze mooie mogelijkheid hier ook in de shack te hebben.

Natuurlijk heeft het een reden, bij de laatste contest heb ik Peter PA3CPI toegezegd bij de volgende CW contest ook operator te zijn. Het probleem is echter dat de snelheid er nog niet echt in zit (8 wpm daar zittende collega contesters niet echt op te wachten !). Het idee is dus nu verbindingen te gaan maken en eventuele missertjes door de Morse Assistent te laten oplossen en op die manier steeds beter mee te kunnen doen aan het morse verkeer.

De ervaringen met de FFT zijn inmiddels goed, het enige moeilijke is in het begin dat je als operator zelf een juiste inschatting van de sein snelheid moet instellen welke ook nog maximaal een marge van ca 3 woorden per minuut afwijking mag hebben om nog juist gedecodeerd te worden. Maar hoe meer je er mee werkt hoe beter dat gaat.

Gedurende de WAE CW contest heb ik reeds goed kunnen oefenen in het luisteren op hoge snelheid en het stiekem meelezen !

 

Reacties zijn gesloten.