Ombouw van een 11 meter vertical

Inleiding.

Wanneer u op zoek bent naar een goedkope antenne die tevens geschikt is voor mobiel gebruik zonder tuner, komt u gemodificeerde CB-antennes op internet tegen. Omdat er zeer goede ervaringen zijn, zelfs met korte draadlengtes, met magnetische baluns, is het onderstaande (om)(zelf)bouw project misschien een idee. In principe kan elke verticale rondstraler worden gebruikt als voet los genomen kan worden van de antenne zelf. De magnetische balun wordt normaal in een behuizing geïnstalleerd en kan via kabelbruggen op de antenne worden aangesloten. Als de antenne echter alleen moet worden ontworpen voor een maximaal uitgangsvermogen van 100 watt, is er een veel elegantere oplossing. Het teambedrijf verkoopt twee antennes genaamd Team ECO 50 en Team ECO 200, die bijzonder geschikt zijn voor het installeren van een magnetische balun. De ECO 50 is een ½ golf CB-antenne, en  de ECO 200 is een 5/8 golf CB-antenne. Beide antennes zijn geschikt voor ombouw, maar de ECO 200 lijkt geschikter vanwege zijn langere lengte. De 200 onderscheidt zich doordat hij een extra element heeft dat nog dunner is en uitsparingen in de bovenste beugel heeft voor het monteren van radialen. Beide soorten antenne vertonen een verwerkingskwaliteit die niet overeenkomt met de kwaliteit van de meeste AFU verticale antennes, maar ze kosten slechts een fractie van deze antennes en hebben daarom een ​​goede prijs-prestatieverhouding. Een ECO 50 heeft verschillende stormen in de tuin zonder schade doorstaan, ​​en het lijkt alsof de algehele stabiliteit op zichzelf niet slecht is.

De hier gebruikte balun is eigenlijk een UNUN, omdat er geen balans wordt bereikt, maar ik zal de term magnetische balun blijven gebruiken. Verschillende materialen worden genoemd als kernmateriaal, De eerste pogingen werden gedaan met de Amidon-toroïden T 130-2 en  T 130-6, die beide geschikt bleken te zijn. In een rapport van OE3MZC (1) werd een FT 140-43 ge-adviseerd, deze had wat betere resultaten, dus hier ligt toch wel de voorkeur. Deze ringkernen, die kunnen worden gebruikt tot een vermogen van 100 watt, passen gewikkeld in de voet van de antennes. Als een magnetische balun moet worden gebouwd voor grotere uitgangen, moeten grotere ringkernen worden gebruikt.

De magnetische balun is gewikkeld zoals weergegeven in de afbeelding hiernaast. Deze wikkeling resulteert in een 9: 1 UNUN-transformator.

 

 

 

 

 

De kern en drie stukjes van 50 cm lange streng zijn vereist als materiaal, als dit in plaats van een eenvoudige streng met een teflon-isolatie moet worden gebruikt.

 

 

 

 

 

Vervolgens heb ik de drie strengen op sommige plaatsen met plakband verbonden en 9 keer door de kern gestoken.

 

 

 

 

 

Nu moeten de bijbehorende verbindingen worden gemaakt.

 

 

 

 

 

 

Nu kan de balun voor het eerst worden getest en kan worden bepaald of grove fouten zijn gemaakt bij het wikkelen. Dit vereist een voldoende veerkrachtige 470 ohm koolstof film weerstand die wordt gebruikt in plaats van de antenne. Als een draadweerstand met hoge belasting wordt gebruikt in plaats van de koolstof film weerstand, is het resultaat van de SWR-meting vervalst, maar een SWR van 1: 1,5 of beter moet nog steeds worden weergegeven op de band van 80 meter.

 

 

 

Balun inbouw in de antenne voet :

Eerst moet de antenne worden gedemonteerd, hiervoor moeten de drie schroeven rond de PL-aansluiting worden verwijderd. Nu kan de antenne uit elkaar worden getrokken en de bestaande aanpassing worden verwijderd, waardoor kleine stukjes draad achterblijven die later aan de draden van de balun kunnen worden gesoldeerd.

Nadat alle resterende draadstukken van de antenne zijn gestript, kan de installatie van de balun beginnen. Eerst wordt de antenne verbindingen gesoldeerd aan de antennedraad van de balun.

De balun is nu heel precies op zijn plaats gedrukt in de behuizing, nu hoeven alleen de twee resterende stukken draad aan de PL-aansluiting te worden gesoldeerd, en kan de antenne volledig worden gemonteerd. De schroefverbindingen van de bovenste beugel kunnen nu ook worden bevestigd. Desgewenst kunnen de drie radialen op de Team Eco 200 worden gemonteerd.

Verdere opbouw van de antenne:

Let er bij het opstellen van de antenne op dat er tegen-capaciteit vereist is. Voor mobiel gebruik, waarbij de antenne op een glasvezelmast is gemonteerd, moet ook een draad worden gebruikt als tegen-capaciteit.

Om een ​​indruk te krijgen van het belang van het tegen-capaciteit, heb ik mijn resultaten opgeschreven in een testopstelling en samengevat in een tabel.

Als de antenne langer moet blijven staan, kunnen extra schroeven worden aangebracht voor de bestaande slang klemmen om de elementen te bevestigen. Naast de PL-aansluitbus moet er een gat in de antennevoet worden aangebracht om water af te voeren.

De geaarde metalen mast dient als tegencapaciteit, bovendien kan de coaxkabel worden opgewonden om een ​​mantelstroom filter te vormen, zelfs als de functie ervan controversieel is. Met deze constructie kon geen TVI worden gezien/gemeten op 100 watt.

Praktijk ervaringen :

Bij gebruik van een TRX met ingebouwde tuner kan de antenne op alle banden van 80 tot 10 meter worden aangepast.

In de tabel hiernaast kunt u zien hoeveel een mantelstroom filter het verschil maakt. In dit geval is de coaxkabel blijkbaar opgenomen in het antennesysteem. Al met al blijkt dat de antenne voorzien moet zijn van radiale elementen, die dan indien mogelijk instelbaar moeten zijn.

 

 

In de kleine tabel zie je de grote invloed die aarding heeft op de staande golf.

 

 

 

 

 

Conclusie :

Voor aanzienlijk minder dan 50 euro kunt u een DX-compatibele verticale antenne krijgen, speciaal voor de banden van 20 tot 10 meter, die tevens het werken in Europa op de resterende banden mogelijk maakt. De antenne is bijzonder geschikt voor mobiel gebruik dankzij de snelle installatie. Een vaste opstelling zou mogelijk moeten zijn, maar de antenne heeft niet de stabiliteit die hiervoor nodig zou moeten zijn.

Refertes en opmerkingen :

1. Dit artikel komt van http://www.qslnet.de/member1/dc3rj/cb+magnetic_unun/index.htm

2. Vrij vertaald door Ruud PD0RH

3. Aangereikt door Henk PA5BU

 

Reacties zijn gesloten.