12 volt verdeel blok

 Door Ruud PD0RHfilter-ruud

Je kent het wel, ben je op je hobbykamer aan je tafel bezig met een projectje, en dan komt het moment dat je wil gaan testen en 12v nodig hebt. Soms kan het zijn dat je voeding een stuk verderop op de plank staat. Voor bovenstaande en ook voor velddagen of voor Dares inzet heb ik een 12 volt verdeel blok gemaakt uit onderdelen die ik nog in de zogenaamde “junkbox” had liggen. Nadat  alle onderdelen waren  verzameld, (het was namelijk niet bekend hoeveel rode en zwarte chassis delen er in de junkbox lagen), kon de bouw beginnen.
Voor de behuizing heb ik een Drake LF filter gebruikt. Deze lag al een paar jaar in een hoekje en heb hem eigenlijk nog nooit gebruikt, derhalve was dit filter een geschikte kandidaat om aan een nieuwe functie te beginnen. Er is aan de behuizing het een en ander verandert, met name in de hoogte. De behuizing is met de helft verlaagd met behulp van het nodige zaag en vijl werk. De twee bussen op de kopse kant zijn geschikt voor banaanstekers, kabelschoentjes en voor kale draad welke, wanneer de terminal wordt losgedraaid en het schroefdraad zichtbaar is, deze in een gaatje kan worden gestoken. Hierna kan de terminal weer worden vastgedraaid en zit de draad vast. Het geheel kan aardig wat ampere hebben en is tevens geschikt voor het grovere veldwerk  gezien de behuizing. Let er wel op dat de chassisdelen voor de banaanstekers geïsoleerd zijn daar de behuizing van metaal is.

 

Update 03-05-2020 :

Ik vond nog wat onderdelen in de junkbox en heb er gewoon nog eentje gemaakt………gewoon omdat het kan…hihi. Deze versie krijgt er nog een schakelaartje bij omdat we hem in mobiele situaties gebruiken en dan kan er altijd wel iets gebeuren. Het voordeel is dat je dan de verdeeldoos in één keer spanningsloos kan maken terwijl je niet ergens achter/onder/in hoeft te duiken om de stekkers los te halen…..In tegenstelling tot de bovenstaande verdeeldoos is deze van plastic dus hoeven de connectoren niet te worden geïsoleerd.

73 Ruud PD0RH

Reacties zijn gesloten.