Aprs rf only I-gate met Rpi

Door Ruud PD0RH

 

Inleiding.

Sinds ik de Kenwood TH-d7 porto heb ben ik al bezig met APRS (Automatic Packet Reporting System). Het systeem maakt gebruik van het AX.25 protocol, dit is hetzelfde systeem (en geluid) als het Packet-Radio op 2m en 70cm en ook bv. op 27mhz kanaal 40. Sinds enige tijd heb ik ook een Kenwood TM-D710, waar ik een GPS module in de bedieningseenheid heb gebouwd, zie mijn artikel onder “zelfbouw”.

Nu ik ook mobiel met aprs bezig ben viel het mij op dat er in de kop van Noord Holland weinig tot geen aprs plaats vindt. Op het plaatje hiernaast is dit goed te zien, er wordt boven Callantsoog niets meer op de kaart gezet, terwijl we toch echt nog naar Julianadorp en Den Helder zijn gereden.

Dus kwam vanzelf het idee om hier wat aan te doen. Ik heb gekozen voor alleen RX daar ik geen extra vergunning voor een onbemand zendstation wilde aanvragen.

 

Het systeem van PD0RH-10.

 

Het systeem bestaat uit een Rasberry Pi model B en een TNC-Pi (1) wat een afgeleide is van de TNC-x (1). Het voordeel van de TNC-pi is dat hij zo bovenop de R-pi “geprikt” kan worden, tevens was het weer een leuk bouwproject want ik had hem als zelfbouw kit besteld.

 

Voor de ontvangst van de aprs signalen gebruik ik een Storno CQM6000 mobilofoon welke is voorzien van de “Straycat” firmware zodat je niet meer gebonden bent aan vaste kanalen in de 2m band.

 

Nadat de TNC-pi gebouwd en getest was kon ik beginnen om de Rpi te gaan configureren. Dit was een lastig klusje daar het besturingssysteem een afgeleide is van Linux. Maar met behulp van het internet en diverse Om’s waar ik via email vragen aan kon stellen is het allemaal gelukt. Het systeem staat momenteel nog in test modus zoals op www.aprs.fi is te zien. Hier kun je zien dat PD0RH-7 (mijn TH-d7 porto) via PD0RH-10 (de I-gate) op www.aprs.fi is gezet.

 

(1) https://tnc-x.com/TNCPi.htm

 

Reacties zijn gesloten.